Din hjemmeside bruger cookies.

Alle hjemmesider bruger cookies. Derfor skal du oplyse dine besøgende om deres funktion i hjemmesidens Cookiedeklaration.

Der gælder en række undtagelser for Nødvendige cookies. Det er ikke lovpligtigt at indhente samtykke eller oplyse om teknisk nødvendige sessionscookies ifølge Erhvervsstyrelsen, som siger, at cookiereglerne kun gælder for selve indsamlingen af cookies, og ikke den efterfølgende behandling af cookies. Behandlingen af cookies er derimod reguleret af Persondataforordningen, som har sine egne regler. Du skal desværre leve op til flere regelsæt på samme tid, så du skal sørge for at leve op til det skrappeste regelsæt i den givne situation. Hvis du følger denne vejledning, så burde du være godt dækket ind.

Vær derudover opmærksom på, at et cookiebanner ikke kan blokere for cross-site (tracking) cookies, som er sat af andre hjemmesider. Dette skal slutbrugeren blokere i sin browser ved at deaktivere Tredjepartscookies og aktivere Spor Ikke (Do Not Track).

Bricksites og Datatilsynets anbefaling er, at du altid skal oplyse dine besøgende om enhver type cookies. Derudover skal hjemmesiden have en cookiedeklaration, som beskriver hver enkelt cookies funktion. Dette kan de værktøjer, vi har fundet til dig, gøre automatisk.

Indsæt et samtykkebanner.

Opret en bruger på  CookieBot.com (gratis, hvis du har ét domæne) eller på CookieFirst.com (giver mulighed for flere domæner, herunder flere subdomæner, uden betaling). Cookiefirst er i skrivende stund umiddelbart den billigste og med flest valgmuligheder.

Indstil dit samtykkebanner i deres værktøj. Bemærk, at du skal anvende et samtykkebanner, som giver mulighed for udtrykkeligt samtykke. Man skal altså kunne Tillade, Afvise, og Justere alle typer cookies, før det er lovligt i EU.

Vær særligt opmærksom på, at felterne ikke må være forudafkrydsede. Det kan godt være, at du har set det flere steder, men det bliver det ikke mere lovligt af. Der må kun være forhåndsafkrydset ud for Nødvendig.

CookieBot/CookieFirst skanner nu din hjemmeside for cookies — det kan tage noget tid. De sender dig en email, når dette er klaret.

Når den er færdig med at skanne cookies, så er det er meget vigtigt, at du tjekker efter. Du skal sørge for at sætte de cookies, som er nødvendige for, at din hjemmeside, under kategorien Nødvendig. Ellers vil du ganske enkelt opleve, at funktioner på din hjemmeside ikke fungerer med standardindstillingerne i samtykkebanneret.

Du skal vurdere, om hjemmesiden ganske enkelt ikke virker uden hver cookie. Hvis du fx har en video eller chat-widget på din hjemmeside, som ikke virker uden cookies, så skal du markere dem som nødvendige i CookieBot.

Husk også at tjekke de autoklassificerede cookies, om de hører under den korrekte kategori — det er dig som dataansvarlig, der har pligt til at overholde lovgivningen.

EKSEMPEL. Nødvendige cookies er fx brugerinputcookies, indkøbskurv, Google reCAPTCHA (rc::a og rc::c), videoafspiller (YouTube, Vimeo), og andre som er teknisk påkrævet. Google Analytics og Facebook Pixel er aldrig nødvendige cookies.

Indsæt koden fra CookieBot/Cookieførst allerøverst i hjemmesiden header ( se vejledning her). Det er meget vigtigt, at koden indsættes allerøverst, så den fanger alle cookies på hjemmesiden.

Herunder kan du se et eksempel på et lovligt samtykkebanner. Hvis du vælger de indstillinger, som vi har valgt herunder, så overholder du lovgivningen. Du har rig mulighed for at vælge en række andre designs. Blot husk på, at brugeren skal kunne afvise cookies (som ikke er nødvendige), og give et granuleret samtykke.

Eksempel på et cookiebanner. Du må kun forhåndsafkrydse feltet 'Nødvendig'

Indsæt Cookiedeklarationen.

Nu skal du indsætte Cookiedeklarationen. Den har CookieBot/CookieFirst allerede skrevet for dig, og den opdateres automatisk. Den skal indsættes på en speciel måde:

Gå ind på den underside, hvor cookiedeklarationen skal indsættes på din hjemmeside. Det kunne fx være i forbindelse med din Privatlivspolitik på eksempel.dk/privatlivspolitik.

Gå under Generelle Indstillinger > Sidewidgets > Custom > Tilpas > Fanen Kode.

Fjern det der står i forvejen under Kode, og indsæt cookiedeklarations-scriptet, som du har kopieret inde fra CookieBot/CookieFirst, med dit operativsystems indbyggede tastaturgenveje.

Cookiebanneret og cookiedeklarationen vises kun på det domæne, som står angivet på CookieBots/CookiesFirsts hjemmeside. Du vil derfor se en "autoriseringsfejl" inde i Editor, men banneret vises korrekt, når man besøger den udgivne hjemmesiden via domænet.

Du kan justere højden på sektionen ved at trække i den nederste blå linje. Du kan justere på på marginerne, hvis sektionen breder sig for meget ud på siden. Dette gør du ved at trække mod højre i den øverste blå linje.

Træk i den blå linje for at justere marginen.

Husk desuden at skrive i din særskilte Persondatapolitik/Privatlivspolitik, at du anvender CookieBot/CookieFirst som databehandler. Det er meget almindeligt at kombinere den beskrevne Cookiedeklaration med hjemmesidens Privatlivspolitik i ét samlet dokument.