BEMÆRK. Dette er en informerende vejledning med tekst fra Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside. Webtilgængelighedskravene er meget vidtgående, og vi må derfor henvise jeres institution til kommunens konsulenter på området, som har en indgående forståelse af kravene.

Vores system understøtter de formelle og tekniske krav til let navigation med menupunkter og mobilvisning. Vi har kun delvis understøttelse af ALT-tekst på billeder, da vores nuværende implementering desværre ikke virker med alle skærmlæsere på markedet.

WCAG 2.1 er mest af alt noget, som I skal gøre: I skal fx sørge for, at jeres hjemmeside bruger letlæselige tekster (skrifttype og farve), og gerne med stærke farver og gode kontrastforhold.

I skal fx også have et link på jeres hjemmeside, så man let og ubehindret kan komme i kontakt med jer, hvis der fx er problemer med hjemmesidens indhold, fx en kontaktformular. Derudover skal I have en såkaldt "Tilgængelighedserklæring", som I skal registrere online gennem Digitaliseringsstyrelsens selvbetjeningsløsning. Læs videre i denne vejledning, om hvordan du gør alt dette.

Derudover anbefaler vi at opgradere til Bricksite II, da det helt klart er mere moderne og dermed gearet til webtilgængelighed, herunder mobilvenlighed, end Classic, som kan have tilgængelighedsvanskeligheder på mobiltelefoner.

Typiske problemer kan være sværtlæselige tekster ovenpå billeder, små skrifttyper, snefnug, og forstyrrende animationer. Husk at teste hjemmesiden med jeres intenderede slutbrugere, så I kan dokumentere, at hjemmesiden fungerer optimalt for dem — for det er jo det vigtigste.

Hvem er omfattet?

Omfattede offentligretlige institutioner skal fra 2019 have en tilgængelighedserklæring på sin hjemmeside.

Et offentligretligt organ er et organ, der er oprettet specielt for at imødekomme almenhedens behov, der ikke har industriel eller kommerciel karakter. Organet skal være en juridisk person, og driften af organet skal kontrolleres på én af tre måder: (a) Hovedparten af driften finansieres af staten, regionale eller kommunale myndigheder eller andre offentligretlige organer; (b) Driften er underlagt kontrol fra staten, lokale myndigheder eller andre offentligretlige organer; eller, (c) Mere end halvdelen af medlemmerne i administrations-, ledelses- eller tilsynsorganet udpeges af staten, lokale myndigheder eller offentligretlige organer.

Hvem Er Undtaget Fra Loven?

Public service-medietjenesteudbydere og NGO’er samt visse private skoler og privatinstitutioner er undtaget fra loven. Læs mere om hvilke institutioner og organer, der er undtaget, i lovens § 1 stk. 2–4.

Kravene.

Du skal opfylde den seneste WCAG-standard til niveau A og AA. LÆS TILGÆNGELIGHEDSKRAVENE HER (på dansk).

Først udfylder du din tilgængelighedserklæring digitalt på Digitaliseringsstyrelsens Selvbetjeningsløsning med institutionens NemID eller anden gyldig medarbejderssignatur. Du trykker Log Ind øverst til højre.

Når du har udfyldt erklæringen, så skal du ifølge Digitaliseringsstyrelsen "offentliggøre den på din hjemmeside". Du skal offentliggøre erklæringen på din hjemmeside på følgende to måder:

Du skal indsætte et link med teksten Tilgængelighedserklæring i footeren på din hjemmeside. Linket skal føre til siden was.

Du opretter blot en ny side med navnet was, og så får den automatisk URL'en https://eksempel.dk/was/.

Erklæringen behøver såmænd ikke ligge direkte på hjemmeside, idet du kan vælge at viderestille https://eksempel.dk/was til Digitaliseringsstyrelsens servere på was.digst.dk/eksempel-dk. Det gør du sådan her:

Gå ind på siden was.

Tryk på Generelle Indstillinger > Widgets > Custom > fanen Kode og indsæt følgende kode:

<meta http-equiv="refresh" content="0; URL=https://www.was.digst.dk/eksempel-dk"/>

Bemærk, at den vil spørge dig, om du vil forlade siden inde i Editor — dette skal du blot sige 'nej' til, idet den forsøger at viderestille siden.

Udgiv hjemmesiden.

Specifikke krav, som du skal være opmærksom på.

Webtilgængelighed betyder, at din hjemmeside skal kunne bruges af alle på en ikke-diskriminerende måde og i alle aldersgrupper, og det har I som offentligretlig instans naturligvis et ekstra ansvar for, at man kan. I praksis, så tænk derfor over, om din hjemmeside kan anvendes af synsnedsatte, døve og hørehæmmede, farveblinde, og personer der fx har fysiske funktionshæmmelser eller nedsat kognition. Du kan naturligvis ikke tage højde for alt, og derfor er det ekstra vigtigt at sørge for at have en emailadresse eller en kontaktformular på hjemmesiden, så alle kan komme i kontakt med jer, hvis der er problemer.

Der skal være en "Tilgængelighedserklæring" på https://dinhjemmeside.dk/was. Du udfylder den digitalt med en NemID Medarbejdersignatur, og får en standarderklæring fra Digitaliseringsstyrelsen, som skal offentliggøres på din hjemmeside ved hjælp af det link, som du eventuelt viderestiller til Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

En måde at kontakte dig på, dvs. at der skal være en emailadresse eller kontaktformular på hjemmesiden.

Ensartet design.

Ensartet menustruktur, der går igen på alle sider.

Krav til kontrastfarver, skriftstørrelser og linjeafstand, m.m.

Overskrifter.

Beskrivende alt-tekst/etiketter til billeder.

Videomateriel skal undertekstes.

Tekst skal ombrydes korrekt til fx mobilvisning eller skærmlæser.

Herunder skal hjemmesiden være mobilvenlig, uden at man skal zoome ind på siden eller scrolle horisontalt (vertikal scrolling er tilladt) for at se og interagere med indholdet.

Animationer skal være uforstyrrende eller deaktiveres — særligt snefnugs/juletema kan opfattes som særdeles forstyrrende, også for almindelige brugere uden nedsat fysik og kognition.

Hjemmesiden skal kunne navigeres udelukkende med tastatur.

Hjemmesiden skal også helst kunne bruges med skærmlæser.